Kind Centraal

Nieuws

Hieronder plaatsen wij met enige regelmaat nieuwe artikelen. Veel leesplezier en deel ze gerust!

______________________________________________________________________________

1 JUNI 2021

Vacature hbo-jeugd en gezinswerker

HBO + jeugd en gezinswerker (complexe scheidingen)

Kind Centraal is een snel groeiende organisatie met een enthousiast, dynamisch en multidisciplinair team. Ons team is inmiddels gegroeid tot een team met verschillende achtergronden en specialisaties. Wegens uitbreiding zijn wij op zoek naar een hbo + jeugd en gezinswerker (complexe scheidingen).

Binnen Kind Centraal staat begeleiding en (individuele) behandeling van ouders en kinderen die in een complexe scheiding zijn beland centraal.

Wij gunnen alle kinderen een goede scheiding. Alleen kinderen hebben hun ouders nodig om er een goede scheiding van te maken. Vanuit Kind Centraal werken wij voor de kinderen, met de ouders.

Functietaken

Je begeleidt ouders en/of kinderen met als doel het herstellen van het onderlinge contact na scheiding of opbouwen van de omgang. Soms is je rol daarbij vooral ondersteunend, op andere momenten zeer intensief en sturend. Andermaal is de inzet met name gericht op de ouder individueel of juist gericht op de gezamenlijke communicatie.
Adviseren en rapporteren zijn dan eveneens belangrijk en een onderdeel van je takenpakket.

Houd je van uitdagingen en van werken in een dynamische, kleinschalige organisatie? Ben je flexibel en cliëntgericht? Dan is Kind Centraal op zoek naar jou!

Jouw profiel

  • Minimaal een afgeronde HBO-opleiding Social Work of gelijkwaardig, aangevuld met een relevante post-hbo -opleiding;
  • Specialisatie op het gebied van complexe scheidingen;
  • Ervaring met het werken in gezinnen die zich in een complexe scheiding bevinden;
  • Een systeemtherapeutische achtergrond is een pre;
  • Ingeschreven (of bereid zijn tot inschrijven) bij de SKJ;
  • Het aanvragen en overhandigen van een VOG is verplicht;
  • Het opvragen van referenties maakt deel uit van de selectieprocedure;
  • In het bezit zijn van een rijbewijs type B en in het bezit van een auto.

Omvang dienstverband

We kunnen jou een dienstverband aanbieden van 24 tot 28 uur, ingangsdatum in overleg. Salaris en arbeidsvoorwaarden zijn volgend aan de CAO Jeugdzorg. Daarnaast staan wij altijd open voor collega’s die als freelancer of zzp’er voor Kind Centraal willen werken.

Interesse? Mail dan je motivatiebrief en CV naar  info@kindcentraal.org. Heb je nog vragen bel dan naar Sofie (tel: 0623281755) of Erna (tel: 0610828766) We zien je reactie graag tegemoet.

——————————————————————

December 2019

Scheiden: vechten of vergeven 
Radeloos is de vrouw. “Al die zestien jaar dat we samen waren ging zijn werk altijd voor mij en de kinderen. Nu hij met haar is en opnieuw vader is geworden, kan hij opeens wel minder werken om zorgtaken op zich te nemen. Ik voel me met terugwerkende kracht belazerd”.

Een voorbeeld uit de praktijk van Tineke Rodenburg. Niemand wil het, maar een flink deel van de echtscheidingen escaleert in een vechtscheiding. “De communicatie tussen ouders verloopt dan zo conflictueus dat ze het belang van de ander uit het oog verliezen.

Lees hier het hele artikel

Podcast over ‘papa en mama zijn gescheiden’

Hoe denken kinderen zélf over de scheiding van hun ouders?
In de podcast Papa en mama zijn gescheiden gaat EenVandaag-journalist Laura Kors in gesprek met 6 kinderen van gescheiden ouders. 
Seger (11), Nasir (12), Lynn (13), Boaz (15), Rox (15), en Roderick (17), vertellen vanuit hun eigen perspectief openhartig over allerlei aspecten van de scheiding. Bespreken ze alles met hun ouders of hebben ze ook geheimen?

Bekijk en beluister hier de podcasts

Gratis wijsheid voor goed gescheiden ouders

Anne Buiskool, ervaringsdeskundige & SCHIP behandelaar, deelt graag de wijsheid van haar ex-partner (of zoals zij hem zelf noemt “de vader van mijn dochter”). Zij schreef het boek “Hoe vertellen we het onze kinderen”.
Lees het artikel

November 2019

Gezin in scheiding
Zorgen voor de kinderen als je uit elkaar gaat

Afgelopen maanden hebben 250 gescheiden ouders ons verteld hoe zij voor de kinderen hebben gezorgd tijdens de scheiding. Maandag ontving minister Sander Dekker het eerste tastbare resultaat uit handen van ouders Anouk en Michiel: ons nieuwste Inspiratieboekje Gezin in Scheiding.

Leren van elkaar helpt
Het waren indringende maanden met zó veel voorbeelden van gezinnen die uit elkaar gaan. Ouders die hun leven compleet moeten reorganiseren. Kinderen die van slag raken. We zijn heel blij dat we nu voor al die ouders die dit meemaken concrete tips van andere vaders en moeders voorhanden hebben. Dat blijkt enorm te helpen en is een waardevolle aanvulling op al het advies van het internet en van hulpverleners.

85.000 boekjes
Deze week ontvangen alle 355 gemeenten een aantal exemplaren. in totaal worden er ruim 85.000 boekjes verspreid, die in de komende weken en maanden terechtkomen bij gezinnen die uit elkaar gaan. Een prachtige kans voor ons, mogelijk gemaakt door het programma Scheiden zonder Schade.

Kind Centraal heeft een aantal boekjes ontvangen. Mocht u interesse hebben dan kunt u er één bij ons vragen.

Portretten en podcasts
op www.familyfactory.nu/gezin-in-scheiding vind je bovendien 50 portretten van ouders die vertellen hoe zij voor de kinderen gezorgd hebben toen zij uit elkaar gingen.  

Oktober 2019

Maak wat van die scheiding

Scheidingsritueel Net als met trouwen maken sommige mensen van uit elkaar gaan een speciaal moment. „Bij veel verdriet kan een ritueel helpen.”

Alexandra van Ditmars 24 oktober 2019

Illustratie Nanne Meulendijks

Zes jaar geleden ging Isabel Lorca (55) met haar twee kinderen en hun vader naar hun huisje in Zeeland. Ze maakten een groot vuur, waar ze met z’n allen omheen gingen zitten. Ze draaiden muziek, om de beurt een liedje. Haar zoon zette ‘Happy’ van Pharrell Williams op.

’s Avonds aten ze aan een lange tafel het lievelingseten van de kinderen, met goede wijn erbij.

Dat klinkt als vakantie, of een verjaardag. Maar het was een scheidingsritueel. Lorca en haar partner waren uit elkaar gegaan, en daar stonden ze bij stil. Tussen de liedjes door lazen de exen een brief aan elkaar voor. „We spraken dankbaarheid naar elkaar uit, voor de kinderen die we kregen en de mooie tijden die we samen hebben meegemaakt”, zegt Lorca. Ook maakten ze nieuwe beloften. „Over hoe we het als ouders die uit elkaar zijn in de toekomst gaan doen.”

Verder lezen

Onderwerp: Scheiden als je kinderen hebt

Stel je voor: Toen Marsha 3 jaar was gingen haar ouders uit elkaar.
Eigenlijk was voor haar de scheiding niet eens het grootste probleem.
Het grote probleem ontstond door hoe haar ouders met elkaar omgingen na de scheiding. Doordat zij nauwelijks met elkaar communiceerden, zorgde Marsha voor de communicatie.

Ze zegt: “Ik had graag gewild dat mijn ouders wisten wat er in mij omging als kind. Dan hadden ze geweten dat ik het gevoel had dat ik tussen ze in stond en moest kiezen tussen mijn ouders.”

In Nederland krijgen ieder jaar 70.000 kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden. 1 op de 3 van deze kinderen ervaren de scheiding van hun ouders als een vechtscheiding. Een ervaring waarvan je hoopt dat je kind dit niet hoeft mee te maken. Maar bijna niemand weet hoe het moet: scheiden. Met vallen en opstaan probeer je je kind zo min mogelijk pijn te laten hebben. Marsha is door haar ervaringen vroeger vastbesloten om ouders te helpen hiermee. Ze richt Stichting Villa Pinedo op met als doel ouders en kinderen hiermee te helpen. 

19 augustus 2019

Villa Pinedo is hét podium in Nederland waar kinderen van gescheiden ouders hun ervaringen delen en volwassenen bewust maken van wat er in hun hoofd en hart omgaat. Villa Pinedo werkt zo samen met jongeren aan gedragsverandering van ouders, in het belang van het kind.

09 januari 2019:

Van Vader naar Moeder
In het nieuwe NTR-kinderprogramma Van Vader naar Moeder gaat Tatum Dagelet op pad met kinderen van gescheiden ouders. Elke aflevering rijdt ze een kind van de ene ouder naar de andere, en praat met ze over hoe het is als je ouders gescheiden zijn.
Uitzending: vanaf 12 januari 2019 elke zaterdag rond 10.05 uur en elke maandag rond 17.40 uur op NPO Zapp

26 november 2018:

Villa Pinedo is dé digitale plaats voor kinderen van gescheiden ouders én hun ouders, voor informatie, forums en tips. Joy beschrijft in dit advies kernachtig wat kinderen nodig hebben van hun ouders om een scheiding tot een goede scheiding te maken.  Voor meer informatie: www.villapinedo.nl

15 september 2018:
Uit cijfers van het centraal bureau voor de statistiek blijkt dat één op de drie getrouwde stellen gaat scheiden. Bij ongeveer de helft van de scheidingen zijn er kinderen in het spel. Inge van der Valk is universitair docent en doet onderzoek naar ouderlijke conflicten, echtscheiding en het functioneren van kinderen en jongeren.
Lees hier het interview: Conflicten na scheiding zijn toegenomen  

23 februari 2018:
Op 22 februari 2018 is het onderzoeksrapport van de commissie Scheiden zonder schade onder leiding van André Rouvoet verschenen. Rapport: Scheiden en de kinderen dan?