Ouderschapsbemiddeling na echtscheiding

Ouderschap blijft!

Kinderen zijn onlosmakelijk met hun ouders verbonden. Als u als ouders langdurig met elkaar in strijd bent, bedreigt dit de ontwikkeling van uw kind. Kinderen uiten dit op veel verschillende manieren.

Het ene kind gaat zijn best doen om het voor de ouders niet nog moeilijker te maken, het andere kind laat gedragsproblemen zien. Het kind is verdrietig, boos of geeft zichzelf de schuld van de problemen. Uit onderzoek blijkt dat u dit voor een groot deel kunt voorkomen als u samenwerkt met uw (ex)-partner. Ouderschapsbemiddeling is zo’n manier.

Met ouderschapsbemiddeling leert u hoe u onderlinge conflicten kunt beheersen, op ouderniveau over uw kinderen kunt praten en goede afspraken kunt maken.

Ouderschapsbemiddeling, voor wie?

Hoe werkt ouderschapsbemiddeling?

Ouderschapsbemiddeling bestaat uit een aantal gesprekken tussen u en uw ex-partner. Een bemiddelaar begeleidt deze gesprekken. Het doel van de gesprekken is om de onderlinge samenwerking tussen u als ouders te verbeteren. Het uitgangspunt is dat u samen tot een goede oplossing wil komen die voor u beiden werkt.

Tijdens de gesprekken hebben we het over:

Een bemiddelingstraject begint met een grondige voorbereiding. Eerst leggen we contact met de betrokken partijen, om daarna 1 of meer bemiddelingsgesprekken te voeren met de partijen, apart of samen. Een bemiddelingsproces bestaat uit 3 tot 10 gesprekken.

Ouderschapsbemiddeling bij Kind Centraal

In een eerste gesprek leggen we u uit hoe een bemiddelingstraject werkt en welke voorwaarden er gelden. We bespreken uw wensen en verwachtingen en kijken of bemiddeling hierbij past. Ook kijken we of er andere hulpverleningsopties zijn, die misschien beter aansluiten bij uw situatie. U hoeft niet direct te beslissen om een bemiddeling op te starten.

Voorwaarden en spelregels van een bemiddelingstraject

  1. Alle partijen nemen vrijwillig deel aan het bemiddelingstraject. U of de andere partij kunt niet deelnemen onder dwang of chantage.
  2. Elke deelnemer kan op ieder moment beslissen om te stoppen met de bemiddeling.
  3. Bemiddeling vraagt een serieuze inspanning. Dit betekent bijvoorbeeld dat u aanwezig bent bij de gesprekken, informatie aanlevert en eerlijk en respectvol communiceert. De bemiddelaar helpt u hierbij.
  4. Tijdens een bemiddeling kunt u geen (nieuwe) juridische procedure starten tegen de andere partij. De bedoeling is immers om in een veilige context het conflict in eigen handen te nemen en samen tot een overeenkomst te komen.
  5. Bemiddeling vraagt erom dat u eerlijk en helder communiceert. Dit geldt voor beide partijen en de bemiddelaar(s).
  6. Alle informatie die tijdens het traject gedeeld wordt, blijft vertrouwelijk. Als u informatie uit de gesprekken wil delen met derden, overlegt u dit eerst met de bemiddelaar en de andere partij.
  7. Luister naar elkaar en blijf respectvol.

Ouderschapsbemiddeling, iets voor u?

Wilt u informatie aanvragen over bemiddeling? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Of maak vrijblijvend een afspraak via onderstaande knop.