SCHIPaanpak

Een groot deel van de echtscheidingen mondt uit in een vechtscheiding. Iets waar u als ouders in de eerste plaats niet voor kiest. Het overkomt u. Hoe dan ook heeft een vechtscheiding grote gevolgen. Het woord zegt het al: tijdens een vechtscheiding zijn er conflicten, ruzies en onbegrip. Kinderen worden er de dupe van en het wordt erg lastig om, zelfs met hulp van een professional, er samen uit te komen. Het verwerken van de scheiding wordt hierdoor ondermijnd.

Een echtscheiding gaat vrijwel altijd hand in hand met rouw. U heeft immers beiden uw, vaak jarenlange, relatie verloren. Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Uw manier van rouwen kan dus heel anders zijn dan die van uw ex-partner. Dit maakt het lastig om stil te staan bij wat u nu beiden daadwerkelijk heeft verloren. En dat terwijl het rouwproces heel erg belangrijk is om de scheiding te verwerken. Hoe kunt u hier nu het beste mee omgaan?

SCHIP voor rouwverwerking na de echtscheiding

De SCHIPaanpak is een rouwtraject dat u samen met uw ex-partner doorloopt. SCHIP staat voor Samenkomen, Conflict- en Verliesverheldering, Helpend horen, Integratie en Partners in ouderschap.

Tijdens een SCHIP-traject is er aandacht voor datgene dat de ex-partners hebben verloren, elkaars kwetsuren en het geschonden vertrouwen. Het doel is om de ex-partners opnieuw met elkaar te verbinden als ‘partners in ouderschap’.

Ooit zijn de ouders vol goede moed aan hun relatie begonnen.  Het zou in feite vanzelfsprekend moeten zijn dat, bij het stuklopen van de relatie, deze zorgvuldig en met respect voor elkaar wordt beëindigd.

‘Ex-partners moeten elkaar loslaten’. Dit is misschien één van de meest hardnekkige misvattingen die er bestaat als het gaat om echtscheidingen. Uw ex-partner helemaal loslaten is een onmogelijke opdracht. U gaat uw ex-partner namelijk nog heel vaak tegenkomen, namelijk op alle hoogte- en dieptepunten in het leven van uw kinderen en van elkaar. Vandaar dat de SCHIP-aanpak erop gericht is om de ouders opnieuw met elkaar te verbinden.

Een verbinding die recht doet aan de nieuwe situatie. Het spreekt voor zich dat dit geen eenvoudige opdracht is. Het betekent hard werken. Beide ouders moeten gemotiveerd zijn om de verbinding aan te gaan. Als dit lukt, worden de kinderen gevrijwaard van de keuze tussen papa of mama. Dit gun je toch ieder kind van gescheiden ouders? 

Bent u op zoek naar hulp bij de verwerking van uw scheiding?

Bij Kind Centraal werken wij met de SCHIPaanpak. Wilt u informatie aanvragen hierover? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Of maak vrijblijvend een afspraak via onderstaande knop.